Kategorie

Zacznij nowe życie z New Life
 Chcesz zachować
ZDROWIE? PIĘKNO?
MŁODOŚĆ?
masaż sposobem na
długowieczność


www.massage.warszawa.pl

ORYGINALNY FIŃSKI CUKIER Z BRZOZY
100% ORYGINALNY
KSYLITOL

POTOCZNIE NAZYWANY
CUKREM BRZOZOWYM
PROSTO Z FINLANDII


Olej kokosowy tłoczony na zimno BIO 1000ml - DrGoerg

4260213390145
Producent: Dr. Goerg
Kod producenta: 4260213390145
Dostępność:
szt.
97,00 PLN / szt.
1000 ml ( 97,00 PLN za 1 l )

Ekologiczny olej kokosowy spożywczy

tłoczony na zimno extra virgin 1000 ml

olej do gotowania i smażenia oraz jako kosmetyczny

DR. GOERG

Skład: 100% czysty bio olej kokosowy na zimno tłoczony z kontrolowanych upraw biologicznych na Filipinach

Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna - 898 kcal (3692kJ)
Białko -0,0g
Węglowodany -0,0g
Tłuszcz -13,2g
W tym nasycone kwasy tłuszczowe -95,0g
jednonienasycone kwasy tłuszczowe -4,0g
wielonienasycone kwasy tłuszczowe -1,0g
kwas laurynowy -55,0g

Gwarancja świeżości Dr Goerg'a. 
Gwarantujemy, że olej kokosowy Dr. Goerg jest wytłoczony w ciągu zaledwie 3 dni od zbioru orzechów. Temperatra tłoczenia jest poniżej 38 st. C. Jest to olej z pierwszego tłoczenia extra virgin.

W naszych olejach zawartość kwasu laurynowego sięga nawet do 59,42% (co jest potwierdzone analizą z dnia 23.06.2008, Wessling Laboratorien GmbH). 
Dr.Goerg oferuje najwyższej jakości ekologiczne produkty kokosowe z zawartością kwasu laurynowego od 52 do 59,42%.

Bio Olej kokosowy Dr. Goerg:

  • Jest w 100% naturalny
  • Nie jest rafinowany
  • Nie jest wybielany
  • Nie pozbawiany zapachu
  • Nie hartowany
  • Bez sztucznych dodatków
  • Jest produktem wegańskim i surowym (raw food)
  • Jest produktem bez laktozy oraz bezglutenowym. 

Zastosowanie oleju kokosowego dr. Goerg:

  • Do gotowania, pieczenia i smażenia
  • Do wzbogacania smaku potraw i do sosów
  • Jako smarowidło (do pieczywa)
  • Jako składnik zdrowych napojów np. zdrowych np. shake'ów.
  • Idealny jako nawilżający naturalny kosmetyk do twarzy, ciała, rąk, do masażu, jako odżywka do włosów (nawet dla małych dzieci).
  • Jako jeden ze składników naturalnej, zdrowej, robionej domowym sposobem pasty do zębów lub płukanki.

Charakterystyka:

  • Bogaty, doskonały smak
  • Temperatura topnienia ok. 20-25°C
  • Punkt dymienia ok. 234 °C

Produkty z orzechów kokosowych firmy Dr. Goerg są najwyższej jakości, Oleje kokosowe produkuje się tu przez tłoczenie na zimno orzechów zebranych nie dłużej niż 3 dni wcześniej.  Wszystkie produkty posiadają certyfikaty uprawy organicznej (BIO) -wydane przez NOP (Niemiecka akredytacja produktów organicznych oraz certyfikat organicznej uprawy Unii Europejskiej), jak również certyfikat organiczny USDA (Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) oraz gwarancja standardów organicznych Brytyjskiego Konsorcjum Detalicznego.

Gwarancja Doktora Goerga:
Certyfikaty Dr Goerg

  • Produkty Dr Goerg nie mają sobie równych zarówno pod względem jakości, jak i smaku.
  • Gwarancja Świeżości Dr Goerg: proces produkcji ma miejsce w ciągu zaledwie 3 dni od zbioru, czyli obejmuje wyłącznie świeżo zerwane orzechy kokosowe
  • Wszystkie produkty Dr Goerg pochodzą z kontrolowanych upraw organicznych i są certyfikowane jako organiczne (DE-ÖKO-001 Philippine Agriculture)
  • Szereg wyrobów kokosowych Dr Goerga jest dostępny także jako produkty „surowe”  (raw food quality)
  • Dr Goerg wytwarza swoje produkty i wypłaca wynagrodzenia farmerom na Filipinach w sposób zrównoważony i sprawiedliwy – Projekt Fair Trade for Fair Life
  • Produkty kokosowe Dr Goerg mają wysoką wartość energetyczną i biologiczną, są zdrowe i wolne od GMO.
  • Tylko olej kokosowy Dr Goerga może się wykazać najwyższą wartością, gdyż zawiera do  59,42 % kwasu laurynowego (wg raportu z 23.06.2011)
  • Wszystkie produkty są wolne od sztucznych dodatków.


Oleje kokosowe dr. Goerg
Wszystkie produkty są odpowiednie dla Wegan i Wegetarian.


OLEJ KOKOSOWY to niezbyt tani ale niezwykle cenny dla zdrowia składnik diety.

Nie najniższa cena oleju kokosowego wynika z tego że palmy kokosowe nie są uprawiane w Europie. Rosną one przede wszystkim na Archipelagu Filipińskim (Filipiny, Sri Lanka, Indonezja). Na cenę oleju wpływa nie tylko znacząca odległość  między Europą a południowo-wschodnią  Azją ale też fakt że aby zachować najwięcej drogocennych wartości kokosa należy wytłoczyć z niego olej  w nie więcej niż kilka dni od zbioru wtedy gdy kokos jest jeszcze zielony.

Olej kokosowy znajdzie zastosowanie zarówno w naszej kuchni jak i kosmetyce gdzie używać go mogą zarówno dzieci jak i dorośli.

Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy to dzięki swoim zdrowotnym właściwościom od dawna doceniany jest w naszych kuchniach, gdzie z dużym powodzeniem  zastępuję inne oleje zarówno te stosowane na surowo jak i przy smażeniu i gotowaniu.

Pielęgnacyjne cechy olej kokosowy zawdzięcza zawartości kwasu kaprylowego i layrynowego. To właśnie one sprawiają że z powodzeniem stosujemy go w kosmetyce na przykład jako smarowidło zamiast balsamu, kremu czy maski do włosów.

Olej kokosowy pozyskiwany jest  z kopry, czyli twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Powszechnie uważa się go za najzdrowszy olej na ziemi. Swoje drogocenne właściwości olej kokosowy zawdzięcza wyjątkowej grupę cząstek tłuszczu – a chodzi tu o trójglicerydy średnio-łańcuchowe czyli MCT. Stanowią one około  90 procent, właśnie z tego względu spożywanie oleju kokosowego w niewielkich lub umiarkowanych ilościach może przynosić wiele korzyści nawet przy odchudzaniu mimo że na pierwszy rzut oka można ten olej wyglądem porównać do smalcu.Trzeba pamiętać o tym że mimo uznawania czasem MTC za niepożądane w diecie to jednak unikalny naturalny skład a przede wszystkim zawarte w nim kwas laurowy oraz kaprylowy sprawiają że olej kokosowy ma te cenne, zdrowotne zastosowania nie tylko jako olej spożywczy ale jako olej kokosowy kosmetyczny.

Okazuje się że olej kokosowy będzie też doskonałym uzupełnieniem diety przy odchudzaniu. Świetnie pomaga w pozbywaniu się nadwagi oraz otyłości. Dzieje się tak  gdyż  w przeciwieństwie do innych tłuszczy nie odkłada się, lecz jest wykorzystywany przez organizm do produkcji energii i spalania kalorii.

Olej kokosowy to naturalna mieszanina kwasów tłuszczowych, gdzie nasycone kwasy tłuszczowe stanowią  ok 93%:

kwas laurynowy:  44-51%

kwas mirystynowy: 13-18%

kwas palmitynowy:  8-12%

kwas kaprylowy: ok. 7%

kwas kaprynowy : ok. 6%

kwas stearynowy: ok. 3%

W oleju kokosowym znajdziemy też nienasycone kwasy tłuszczowe

jednonienasycone – kwas oleinowy (Omega-9) – około 6,5%, 

wielonienasycone – kwas linolowy (Omega-6) – około 1,5%,


Olej kokosowy najlepszy ten tłoczony na zimno

Najzdrowszym olejem kokosowym jest ten tłoczony na zimno. Zachowuje on zdecydowanie więcej  właściwości kokosa niż oleje tłoczone w podwyższonej temperaturze.

Trzeba pamiętać żeby unikać oleju kokosowego rafinowanego, będzie miał on zdecydowanie mniej właściwości świeżego kokosa. Produkuje się taki olej zwykle w wysokich temperaturach. Czasami również przy użyciu chemicznych środków. Często wybiela się go chemicznie.

Pamiętajmy jednak że olej rafinowany to nie to samo co olej dezodorowany czyli bezwonny.

Do rafinowania olei jadalnych często używa się środków chemicznych na przykład wodorotlenku sodu, którego używa się też do udrażniania  rur, lub kwasu fosforowego.

Za to redukcja zapachu czyli  dezodorowanie – polega na podgrzaniu tłuszczu do wyższej temperatury a następnie doprowadzeniu pary wodnej, która łączy substancje odparowane z tłuszczów.

Olej kokosowy  bezwonny czyli dezodorowany (pure-oczyszcony z zapachu) sprawdzi się świetnie potrawach poddawanych  obróbce termicznej, zwłaszcza tam  gdzie nie chcemy mieć smaku i zapachu kokosa.

Wybierając do gotowania olej kokosowy dezodorowany nie należy ubolewać nad tym że jest "gorszy" od virgin.
Owszem faktem jest że będzie miał mniej pewnych właściwości niż virgin ale przecież i tak go podgrzejemy  przy smażeniu, pieczeniu czy gotowaniu sprowadzając olej kokosowy virgin do oleju kokosowego bezwonnego.

Przydatną informacją jest też wiedza na temat temperatury topnienia oleju kokosowego. Jeżeli przechowujemy go lodówce czyli w około 8 stopniach będzie ona miał formę bardzo twardego tłuszczu, trudno go wtedy nawet wyskrobać łyżeczką ze słoika. W temperaturze do 20 kilku stopni będzie nadal w postaci stałej i wraz ze wzrostem temperatury będzie bardziej miękki.  Olej kokosowy pod tym względem zachowuję się podobnie do masła. Jednak kluczowy jest tu próg około 25 stopni gdzie olej kokosowy przybiera formę płynną i powyżej tej temperatury będzie zupełnie lejący. Dlatego nie należy się dziwić widząc lej kokosowy na półkachh sklepowych w różnych stanach skupienia. Olej kokosowy jest łatwy do przechowania, niełatwo jełczeje. Może stać w naszej szafce nawet dwa lata po warunkiem że jest to miejsce suche.

Olej kokosowy coraz częściej znajduje  zastosowanie w kosmetyce, gdzie docenia bakterio-statyczne własności jego składników (kwas laurynowy i kaprylowy).

Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest on doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. W związku z tym chętnie po niego sięgają posiadaczki cery suchej i odwodnionej. Z kolei antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy doskonale zadba o higienę naszej skóry.

Olej kokosowy można wcierać w skórę, jak również dodawać go do posiłków zamiast innych tłuszczów roślinnych.

Wiadomo też że olej kokosowy chroni w pewnym stopniu skórę przed słońcem, wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem około SPF 10.
Dlatego stosujmy oleje kokosowe dodając je do pposiłków sprawiając tym ę będą bardziej smaczne i zdrowe.